? ??????????????Chanel is Love? ????? ?? ???Rating: 4.8 (67 Ratings)??1810 Grabs Today. 30214 Total Grabs.
??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ????1?? ?????????????????Kiss Me One Last Time? ????? ?? ???Rating: 4.4 (37 Ratings)??1675 Grabs Today. 21161 Total Grabs. ??????Preview?? | BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

tiistai 29. huhtikuuta 2008

Kreeta, eka kerta /Crete, the first time

Ihana matka! Kerrankin voi sanoa, että paikka (Kreeta, Rethymnon) oli antoisa ja mielenkiintoinen, poislähtiessä jäi fiilis, että tänne voi tulla uudestaan.

Sitä alkaa olla aika kalkkis, mutta arvostan asioita, kuten:

- hyvä ruoka, monipuolinen tarjonta, ihanat tuoreet vihannekset ja hedelmät, erityisesti appelsiinit

Paljon siteerattu ruokatutkimushan 7 tai 9 maan välillä kertoi että Kreetan ruokavalio olis maailman tervein, mutta tämä noteerattiin urbaaniksi legendaksi, ko. tutkimus tehtiin jo 60 -luvulla, ja siellähän me ei enää olla. Mielenkiintoinen detalji, mutta Suomi oli kanssa mukana tuossa tutkimuksessa, lienee nuo Pohjois-Karjala sydän- ja verisuoniprojektit juontavat tuolta ajalta. Kuka muista mitä 60-luvulla syötiin? Läskisoosia (oli muuten eka ruoka mitä opin tekemään, oikeasti), mannavelliä, johon laitettiin lauantaimakkaraa (kiinalaiset syövät tänäkin päivänä oikeissa kiinalaisissa ravintoloissa riisipuuroa esim. sianniskan tai kanankoipien kera), jne.

- puhtaus, puhdas juomavesi

Tämä on osittain kulttuuri, osittain resurssiasia. Mutta erityisesti pisti silmään se, että kaikkialla korjattiin rakennuksia, siivottiin ahkerasti, päällystettiin katuja ja jokainen vessa oli melkein hyvässä jamassa. Vesi jätettiin kuitenkin hampaiden pesua varten, bakteerikanta voi tehdä tepposet. Ouzolla loput!

- näkemistä eli kiintoisia paikkoja

Paitsi luonto, vuoret, meri, aurinko jne. niin Kreetalla on mielenkiintoinen historia. Kaikki välimerelliset kansat ovat vuoronperään marssineet läpi/yli saaren ja sitä myöten siellä on eri aikakausien ja kansojen tai uskontojen merkkejä moskeijoista katedraaleihin. Tänä päivänä esim. Hanian lentokenttä on sotilaslentokenttä (USA), niin edelleen Kreeta on tärkeä linkki Euroopan ja ilmeisesti esim. Lähi-Idän maiden välillä. Suosittelen auton vuokraamista, jos on hermoa ajaa huikeita vuoristoteitä.

Viikossa oppi lukemaan kreikkalaisia aakkosia, ja tunnistamaan sanoja, jotka ovat muista kielistä tuttuja.

Plataniaksessa (siis Rethymnonin vieressä) näytti olevan ihkasuomalaisella nimellä varustettu ravintelikin "Kellari", jos siis sattuu kulttuurishokki.

Netti osoittautui jälleen hyväksi resurssiksi matkakohteiden ja matkapaikkojen hakemiseksi, täysikymppi ihmisille, jotka jaksavat laittaa kuvia ja matkakertomuksia. Näistä saa vinkkejä, kiitos vaan!

Koruharrastukselle jäi käteen muutama hopeinen riipus, muuten ei oikein napannut.

*****************************************************************************
Great trip! Crete, Rethymnon was a place worth visiting and surely will be back for another time.

I start to be an old fogey, but I appreciate things, such as:

- good food, wide variety, great fresh vegetables and especially oranges

A lot quoted research between 7 or 9 countries claimed Cretan doet to be one of the most healthiest. Since then I read this is not anymore so much the case as habits are chancing. One interesting detail was that also Finland was one of the studied countries. I wonder if this was abasis for later north Carelian projects with heart and cholestrol disease risk mitigation. Anyways, who remebers what we ate in the 60's? Like potatoes with custard made of the fattiest bacon? Or manna wheat porridge with the cut pieces of a sausage (that hardly had anything else except flour in it). Don't laugh, even in real Chinese restaurants one popular meal is rice porridge with nech of pork or chicken legs!

- cleanliness, clean drinking (tap) water

This is partly cultural, partly resource issue. But I especially noted that everywhere buildings were renovated, places were cleaned and taken care of, pavements were laid with stones, and all the toilets were clean enough for your own needs. Although tap water was drinkable, we left it for teeth cleaning. Little ouzo helped also! (not in teethcleaning, tough)

- places of interest

Since Crete is middle of everything in Mediterranean, it means that all Mediterranean nations have in turn marched over the island leaving their cultural mark to it. Mosques, cathedrals side by side. Even today, the island is important place for connecting, maybe not in peaceful encounter only, as Chania airport is e.g. USA military base, maybe due to close connections to Middle East.

In one week you could learn to read Greek letters (from Russian or mathematics/physics) and recognise some common words from other languages.

Internet again was a goods resource to find in advance places-to-visit and what-to-dos. Thank you all who contribute to this media.

For jewellery making, the best findings were in style of different silver pendants to be used in the upcoming projects.

1 kommenttia; comments:

Anonyymi kirjoitti...

Hou Hou Naapurista! Mekin ollaan muuten käyty samassa paikassa Rethymnoninissa. Mutta siitä on jo aikaa. Kiva kun olet innostunut tekemään blogeja. Hauskaa ajan vietettä ja paljon olet saannut materiaalia blogiisi kerättyä. Hienoja ovat korut. Täytyy käydä kurkkaamassa myös ihan pihalla blogia tässä samalla. On tainut vierähtää muutama ilta :)
Vaimo tuolla katselee Lostia ja minä kirjoitaa naapurin rouvan blogiin viestiä. Heh.. Tuossa muuten pieni linkki hauskaan sivustoon http://www.picnik.com/ ja sitten hauska sivusto on myös www.deezer.com musan kuuntelua ja www.jimmyr.com ei myöskään jätä ketään kylmäksi. Testaappa ihan ohimennen Jimmyr:n googlea :0 moro ja sovitaan nyt pian se aika kun tulette syömään.